Három Tigris és egy Kolompos mehet Cantonba

Visszahívták a Pro Football Hall of Fame Academy nemzetközi edzőtáborába Tóth Gábort és Panykó Patrikot, akikhez csatlakozik Suller Ádám és Bernáth Péter.

A Nyíregyháza Tigers amerikaifutball csapata 2017-ben több szempontból is óriási mérföldkövet ért el. A Divízió II-es bajnoki cím megszerzése után az alakulat két tehetsége, az irányító, Tóth Gábor, és a cornerback Panykó Patrik a szakmai stábbal együtt elutazhatott az Egyesült Államokba, ahol az Ohio állambeli Cantonban, a Pro Football Hall of Fame Academy nemzetközi edzőtáborában mutathatták be tudásukat. Emellett dr. Szépe Józsefet, a Tigers sportigazgatóját az intézmény Kelet-Európai scoutjává nevezték ki.

Az új munkájának köszönhetően idén már négy ifjú amerikaifocista képviselheti hazánkat a tengerentúlon. Tóth Gábor és Panykó Patrik újból meghívót kapott. Mellettük a Tigers egyik csiszolatlan gyémántja, Suller Ádám támadó-falember is utazhat az Államokba. Viszont a szintén HFL-ben szereplő Budapest Cowbells elkapója, Bernáth Péter is megcsillogtathatja képességét.

Fotók: Csutkai Csaba, Google, dr. Szépe József, Váradi Barna és Király Etelka

Tóth Gábor

Tóth Gábort már nagyon jól ismeri a nyíregyházi publikum. Húsz éves kora létére egyértelműen a csapat egyik vezéregyéniségévé vált. 16 évesen mutatkozott be a felnőtt mezőnyben négy év múlva pedig már bajnoki címet ünnepelhetett szeretett csapatával. Tavaly Cantonban a legjobbak között teljesített, idén viszont meg szeretné mutatni, hogy fejlődött.

„Idén szerintem a tavalyihoz képest egyszerűbb dolgom lesz, ugyanis, már nem fog idegennek hatni a hely az emberek, a játékosok” – mondta az ifjú irányító. – „Természetesen lesznek új játékosok is, de nekem már nem kell megküzdenem az újdonság varázsával, ha lehet így fogalmazni. Az, hogy idén is bizonyíthatok egy nagyobb motivációt ad nekem, hogy az edzéseken és a mérkőzéseken még inkább odategyem magamat. Szeretnék a tavalyinál egy sokkal jobb teljesítményt nyújtani a táborban, és ahhoz, hogy ez sikerüljön ez a legalapvetőbb dolog.”

Panykó Patrik

Panykó Patrik még junior korosztályú (U19), de már a felnőttekkel is felveszi a versenyt. Nem hiába lett ő 2017-ben a Divízió II-ben a szezon védőjátékosa. A tengerentúlon is bebizonyította rátermettségét, de egy évnyi plusz tapasztalattal a háta mögött most újra megkapta a lehetőséget a bizonyításra.

„Nagy öröm fogott el, amikor olvastam a levelet, hogy visszamehetek Cantonba, és újra megmutathatom a tudásomat, illetve hogy mennyit tudtam fejlődni egy év alatt” – emelte ki Panykó Patrik. – „Bízom abban, hogy a megszerzett tapasztalatom és az egy évnyi munkám elegendő ahhoz, hogy jobb eredményeket érjek el a már számomra ismerősebb környezetben, és az ott megszerzett tudással segíthessem a csapattársaimat. Mindezekkel tovább akarom vinni a Tigers hírnevet, hogy még több emberben tudatosuljon az a tény, hogy van jövője az amerikaifutballnak hazánkban is.”

Suller Ádám

2018-ban egy újabb ’Tigriskölyök’ is bemutatkozhat Cantonban. A csapat támadó-falembere Suller Ádám az U19-es bajnokságban elődöntőig jutó Nyíregyháza egyik kiemelkedő és sokoldalú tagjának bizonyult. A későbbi korosztályos bajnok Budapest Wolves ellen még irányítóként is bevetette őt a szakmai stáb. Ideiglenes posztján pedig nem vallott szégyent. Nem csoda, hogy a Tigrisek őt jelölték a 2017-es év legjobb U19-es játékosa választáson.

„A Cantonba való meghívást nem sikerült még egészen feldolgoznom, valószínűleg csak akkor fogom teljesen felfogni, ha már ott vagyok. Ezen kívül mindig is nagy álmom volt eljutni egyszer Amerikába, és az, hogy mindezt úgy tehetem, hogy közben rengeteget tanulhatok ebben a táborban, csak hab a tortára. Én ezt a tábort valami olyasminek képzelem el, mint egy fajta iskola, ahol nem elég az, hogyha valamit elméletben megtanul az ember, hanem azt gyakorlatban is meg kell tanulni és a pályára kell vinni. Ezen kívül nincs más elképzelésem, mivel ez egy végtelenül új élmény számomra és már alig várom” – mondta lelkesen a falember.

Bernáth Péter

Van egy negyedik ifjonc is, aki készülhet a tengerentúlra, ám nem a Tigers játékosa. Bernáth Péter, a Budapest Cowbells elkapója az U19-es válogatott egyik alapember és még csak 3 éve játszik. Viszont évről évre magasabb szintre jut. Nem hiába készülhet nyáron a tengerentúli utazásra.

„Andre Bynoe edzőm által szereztem tudomást a táborról és még aznap felvettem a kapcsolatot dr. Szépe Józseffel, rajta keresztül sikerült, amit nagyon szépen köszönök!” –hálálkodott az elkapó. – „Leírhatatlan érzés volt, amikor megtudtam, hogy sikerült. Hatalmas lehetőség lehet számomra, amivel szeretnék is élni, mivel kint tervezek továbbtanulni és ott szeretném folytatni. Fantasztikus érzés és egy újabb visszajelzés számomra, hogy jó úton haladok! A felkészülést már el is kezdtük Ádám Viktor erőnléti edzővel, mind a HFL szezonra, mind pedig a Canton-i táborra. Rengeteget segít, és érzem a fejlődést hétről hétre. Ezek alapján csak jót tudok remélni a teljesítményemmel kapcsolatban. Szerintem a tábor jó lesz, főként tapasztalatszerzés szempontjából.”

A Pro Football Hall of Fame Academy következő edzőtábora július 17-e és 19-e között lesz az Ohio állambeli Cantonban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.